Ett växande samhälle

Företagande, Tips

Starta ett café

Ett café eller liknande verksamhet är en dröm många svenskar delar. Men det är också något man inte borde ge sig på utan ordentligt förberedd. Här kommer några användbara tips för den som går i cafétankar.

Kolla konkurrensen

Att gå rund är en av de största utmaningarna i café- och restaurangverksamheten. Och ju fler konkurrenter som finns i närheten desto större blir denna utmaning. Att först kolla upp konkurrensen i ett givet område kommer att ge bättre insikt i huruvida det är gångbart att starta ett nytt café där eller inte.

Läget är otroligt viktigt

En hel del av ens försäljning kommer att komma från människor som är ute och går och spontant beslutar sig för att ta köpa en kopp kaffe och en bulle. Att välja en plats många passerar varje dag är därför av yttersta vikt. Ett sätt att göra detta är att helt enkelt ställa sig på gatan och räkna hur många som passerar under en timme mitt på dagen och hur många av dem som då måste komma in varje dag för att kunna gå runt.

Skaffa rätt utrustning

Hur man utrustar caféet kommer att kunna göra stor skillnad del för ens eget arbetsflöde men också för kvaliteten av upplevelsen bland kunderna. Detta inkluderar allt från en dyr kaffekokare till ett kassasystem anpassat för verksamheten. Se det som en investering men var samtidigt noga med att inte spendera hela budgeten på bara några delar.

Tänk på antalet sittplatser

Hur många som kan sitta på caféet samtidigt kommer också vara en betydelsefull faktor. I ett väldigt litet café har man inte många betalande kunder samtidigt och man vill ju inte bli känd som caféet som schasar ut sina gäster för att göra plats för nya. Då är det värt att tänka på hur man kan göra saker som take-away mer attraktivt för besökare, samt kanske titta på alternativ som catering.