Ett växande samhälle

Tyringe

Företag i Tyringe

Tyringe är en liten ort i norra Skåne som trots att den inte är så stor rymmer en hel del företag inom flera olika branscher. De tre mest kända företagen i Tyringe är troligtvis Skandinaviska Verktygsfabriken, Svenska Chuckfabriken samt Swepartsverktyg.

verktygSkandinaviska Verktygsfabriken, även kallad SVA, startades redan år 1896 av Frithiof Lindskog, Carl E Björk och Nils Andersson. Efter starten åkte Lindskog och Björk över till USA för att där utbilda sig och lära sig om det allra senaste om nya moderna tekniker som de kunde använda till den nystartade fabriken. SVA var Tyringes första industri av moderna mått och kom att bli något av startskottet för den industriella utveckling av orten som nu skedde.

Under de senaste 20-30 åren har SVA tillsammans med andra industrier i Tyringe genomgått stora förändringar och förra året köptes SVA upp av Mikroverktyg, dock kommer verksamheten fortfarande att gå under namnet SVA och förbli i Tyringe.

En annat företag och industri i Tyringe är Skandinaviska Chuckfabriken, vilken även denna grundades för över 100 år sedan, nämligen år 1909 och det av August Bergman, vilken även tillsammans med Frithiof Lindskog var en av männen bakom Tyringe Vattenverk som byggdes 1911. Även Skandinaviska Chuckfabriken finns kvar i Tyringe.

Svenska flaggan

Idag är dock den största industrin i Tyringe Swepartverktyg. Företaget startades år 1947 och då under namnet Paulson & Nilsson.