Ett växande samhälle

Tips

Koll på vikten

Det är inte lätt att hålla koll på vikten, när tidsbrist och snabba lösningar dominerar vardagen. Därför behöver du som vill gå upp eller ner ett enkelt sätt att kontrollera energiintaget.

Vikten viktigast

Nej, din vikt är inte din viktigaste egenskap. Men om du ska påverka din kroppsvikt och därför vill hålla koll på vad du får i dig – då är vikten på kaloriintaget viktigast. I tidningen Måbra berättar Meg om sina erfarenheter. Hon lärde sig snabbt att hålla koll på sina serveringsstorlekar. Ta kaloriräkningen som en intensivkurs, en kort period då du väger allt du sätter i dig. Snart kommer du att räkna kalorier genom att skanna tallriken med blicken.

Väg dig en gång i veckan

Förutom ”intensivkursen” då du väger och räknar på allt du äter, är det faktiskt bra att släppa lite kontroll. Du kanske vill följa med dina framsteg noga och väga dig dagligen. Eller så har du skippat vågen helt och går helt efter smaljeansen. För att veta att du räknar dina kalorier rätt, ska du bara väga dig en gång i veckan. För stort kontrollbehov kan leda till ätstörningar och därmed en mycket större kamp. Det finns något för alla som funderar på vikt, det viktigaste är dock att du använder redskapen rätt.