Ett växande samhälle

Tips

Att köpa en bostad

Det kan vara mycket att tänka på när man ska köpa en bostad. Det är oftast en stor affär och man vill att allt ska gå som planerat. Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt då det kan vara mycket hjärta med i fråga om sitt drömboende som man letar efter.

Som köpare av bostad

Då man bestämt sig för att köpa en bostad så är det viktigt att man får från mäklare en bra beskrivning av de objekt som man tittar på. Mäklaren har ett ansvar att på bästa sätt se till dina men också säljarens intressen. Det finns många missuppfattningar och det gäller som köpare att vara uppmärksam och påläst om vad som gäller vid köp av bostad. Mäklaren ska ge skriftlig information om bland annat undersökningsplikt med mera.

Viktig information

En mäklare ska arbeta efter god sed som fastighetsmäklare. Detta är något som man hos Fastighetsmäklarinspektionen regelbundet kollar upp, det finns information om de tillsynsmetoder som utförs regelbundet för mäklare. Det kan gälla allt från objektbeskrivning och vilken boendekostnad som blir aktuell för dig. Mäklare har en upplysningsplikt för dig som köpare och det är viktigt att du som köpare får svar på de frågor som kan uppstå.

Var så påläst som du bara kan

Även om det kan vara svårt att vara fullt påläst. Så försök att läsa på så mycket du kan om allt som har med köp av bostad att göra. Om du har frågor så finns det förutom mäklarna också duktiga bostadsjurister som kan svara på dina frågor. Vid eventuella tvister så kan de vara en fördel att kontakta jurister för rådgivning.